יום ראשון, 28 באוגוסט 2016

הובלות אומללות -מקרה 1: ב-Doubleton בסדרת מיינור נגד חוזה בשליט בסדרת מייג'ור



בחירת קלף ההובלה עשויה בלא מעט מקרים לקבוע את תוצאת היד.
קוראים רבים יודעים זאת. אלה שלא יודעים זאת מוזמנים לקרוא את הפוסטים הבאים: 

פוסט זה עוסק ביד שבה הובלה לא מוצלחת גרמה לכך ששהגנה זכתה בלקיחה אחת פחות ממה שהייתה צריכה. גם בפוסט הבא נתאר מצב בו ההגנה זכתה בלקיחה אחת פחות מדי בגלל הובלה גרועה מסוג אחר.

ב-doubleton בסדרת מיינור נגד חוזה בשליט
מדובר בתחרות מקומית. השותפה איתה שיחקתי אינה שותפה קבועה שלי, אלא שחקנית שרוצה ללמוד ממני. הפגיעות שווה.

מהלך ההכרזה והמשחק
שחקן יריב פתח 1. השותפה התערבה ב-1. היריב שאחריה הכריז 2 ואני 2. הפותח הכריז 3. השותפה הכריזה 3. והיריב שאחריה 4.  

כנגד חוזה של 4 הובילה השותפה בגבוה משני קלפי  נמוכים. הכרוז זכה, משך שליטים וזרק שני קלפי  מהדומם על ה- הגבוהים מידו. בדומם לא נותרו קלפי  ונותר לו עדיין קלף בסדרת השליט. הוא שיחק K כשה-Q היא הקלף הנוסף היחיד בידו. השותפה שלי כיסתה ב-A. הכרוז חתך בדומם וזכה ב-13 לקיחות.

ההובלה הנכונה היא ב-A. אם ה-K אצלי, הכרוז עשוי לבצע רק 11 לקיחות. בחלוקת הקלפים שהייתה זו ההובלה היחידה בה הכרוז מבצע רק 12 לקיחות.

ניתוח מהלך ההכרזה
מהלך ההכרזה הראה שליריבים יש יותר נקודות מאשר לנו. היד שאני מחזיק יכולה להיות יד חלשה, למשל: 5 נקודות וארבעה קלפים ב-.

צריך להביא בחשבון שרמת המשחק של היריבים אינה גבוהה וייתכן שבגלל זה העריכו את הידיים שלהם פחות ממה שהן שוות והכריזו הכרזות המתארות ידיים חלשות יותר ממה שהחזיקו.

להלן דוגמאות של דברים שאולי היריבים אינם יודעים וגרמו להם להכרזות שהן under bid:

1. הם לא ספרו נקודות חלוקה ונקודות אורך.

2. המשיב לא ידע שהוא צריך להכריז Direct Cue bid של 2  משום שהוא לא מכיר את ההכרזה הזו או משום שלא ספר נקודות חלוקה ו/או נקודות אורך.

3. הפותח לא ידע שהכפלת הכרזת ה-2 שלי אינה מענישה, אלא מזמינה למשחק מלא ב-

גם אם לא מביאים את זה בחשבון, על פי מהלך ההכרזה בהחלט ייתכן שליריבים יש 24 או 25 נקודות, המספיקות לביצוע משחק מלא ב- או שיש להם ידיים חלוקתיות עם פחות נקודות המספיקות למשחק מלא ב-.

מדוע הובלה בסדרה עם שני קלפים גרועה?
הניסיון שלי מלמד כי כשרוב הנקודות אצל היריבים לרוב לא כדאי להוביל מ-Doubleton של קלפים קטנים. הובלה מ-Singleton דווקא עשויה להיות מצוינת.

כשיש Singleton מספיק למצוא A אצל השותף בשביל לחתוך בידכם. עם Doubleton (אני מניח שאתם מחזיקים שניים או שלושה קלפים קטנים בסדרת השליט) צריך להתקיים לפחות אחד התנאים הבאים:

1. אצל השותף AQ כשה-K לפניהם

2. לשותף A בסדרה בה הובלתם. בנוסף לכך צריך להיות לו A בסדרת השליט או K בסדרת השליט אחרי ה-A שליט (במקרה השני תזדקקו לשלושה קלפים בסדרת השליט, אם הכרוז יבחר לשחק בטכניקה של משחק בטוח). 

3. לשותף K בסדרה בה הובלתם וה-A בסדרה זו נמצא בדומם. בנוסף לכך צריך להיות לו A בסדרת השליט או K בסדרת השליט אחרי ה-A שליט (במקרה השני תזדקקו לשלושה קלפים בסדרת השליט, אם הכרוז יבחר לשחק בטכניקה של משחק בטוח).  

ההסתברות של מצב כזה נמוכה כאשר היריבים מחזיקים ברוב הנקודות ואתם מובילים כך שהיד החזקה יותר של הפותח היא האחרונה לשחק.

בהסתברות גבוהה יותר תעזרו ליריבים בכך שתבצעו עקיפה על Q או K של השותף או "תמכרו" לו "לקיחה זולה" בה יזכה עם קלף ביניים.

מדוע הובלה משני קלפים קטנים בסדרת מיינור גרועה יותר?
כמובן שבפיסקה הקודמת ובפיסקה זו אינני מתייחס למצב בו השותף עשה אוברקול בסדרה בה אתם מובילים.

אתם בודאי מכירים את העיקרון של העדפת חוזה בסדרת מייג'ור על פני חוזה ללא שליט. חוזה ללא שליט עדיף על חוזה בסדרת מיינור.
כך למשל, נעדיף לרוב לשחק בחוזה של 4 או 4 (אם מבצעים מקבלים 420 נקודות במצב לא פגיע) על פני חוזה של 3NT, שעל ביצועו נקבל רק 400 נקודות.
גם על משחק מלא בסדרת מיינור נקבל 400 נקודות, אבל על מנת לבצע אותו נצטרך לזכות ב-11 לקיחות לעומת 9 לקיחות בחוזה של 3NT.

מהעיקרון שצוין לעיל נובע, שכאשר היריבים משחקים בחוזה בסדרת מיינור ברור לנו שאין להם התאמה של 8 קלפים בסדרת מייג'ור. למעשה קרוב לוודאי, שלמשיב אין ארבעה קלפים בסדרת מייג'ור. לו היו לו, היה מכריז את הסדרה הזו בגובה 1. לפותח כנראה אין חמישייה בסדרת מייג'ור משום שבמהלך ההכרזה היה צריך למצוא דרך להראות אותה. 

אם לכם יש שני קלפים וליריבים לכל היותר שבעה, לשותף יש לפחות ארבעה קלפים בסדרה. 

המצב שונה כשהחוזה הוא בסדרת מייג'ור. בהחלט יתכן שהיריבים מסתירים התאמה של 8-9 קלפים בסדרת מיינור, אחרי שמצאו התאמה של 8 קלפים בסדרת מייג'ור.

כשלא מסתירים את ההתאמה הכפולה במקרה זה אפשר לעזור ליריבים. תחשוב על שחקן שצריך להוביל נגד חוזה בסדרת מייג'ור ויושב עם חמישה או אפילו ארבעה קלפים בסדרת המיינור שגם בה מצאתם התאמה. 

שחקן טוב יוביל כנראה בסדרה זו על מנת ששותפו יחתוך.

כשאתם מובילים בגבוה מ-Doubleton בסדרת מיינור נגד חוזה בסדרת מייג'ור, חשבו גם על האפשרות שליריבים יש התאמה גם בסדרה זו וההובלה שלכם רק תעזור להם. 

אגב, ביד שתארתי בפוסט: "וואו, איך הוא מצא את ההובלה הזו?"   ליריבים הייתה התאמה כפולה ב- וב-. את ההתאמה ב- הם הסתירו.

הערת שוליים
סיימתי לקרוא את הפרק השישי בספרות החדש של קובי שחר "ארגז הכלים של ההגנה בברידג'". במקרה הפרק השישי עוסק בהובלות. אם להסתמך על מה שקראתי בששת הפרקים הראשונים, אוכל להמליץ על הספר, אבל בספר יש תשעה פרקים. אוכל לכתוב פוסט העוסק בספר רק אחרי שאסיים לקרוא את כולם.

כבר ראיתי ספרים שהרמה של פרקים בתוכם אינה אחידה: יש בהם פרקים מצוינים ופרקים הרבה פחות טובים.
אפילו בספר של טרנס ריס, שכמה פוסטים בבלוג שלי נכתבו בעקבות קריאת הפרק המצוין העוסק בטכניקות סיום, כולל פרקים על הכרזות,  שאמליץ לקרוא רק למי שעוסק בהיסטוריה של הברידג'.

יום חמישי, 18 באוגוסט 2016

הגנה נגד Precision: יותר גרוע ממה שחשבתי



בפוסט: "פעם שיחקתי Precision היום אני משחק ברידג'", טענתי שההתערבות של השותף שלי במכרז באמצעות הכרזת Double, אחרי פתיחה של 1, המבטיחה 16 נקודות או יותר, הייתה מסוכנת מדי.
כשאנחנו פגיעים, עם פחות נקודות מהיריבים אסור להתערב בהכרזה המבטיחה 5-5 בסדרות המייג'ור כשסדרות המייג'ור אינן מספיק איכותיות. החשש הוא שהיריבים יכפילו חוזה בגובה 2.

באותו פוסט התנצלתי על כך שלא צרפתי את היד עצמה משום שלא הייתה ברשותי. עכשיו קיבלתי אותה והיא מצורפת להלן.


אני לא יודע מה בדיוק עבר בראש של השותף שישב במזרח לפני שהוא החליט לחרוג מהשיטה ולהכפיל עם יד של 4-4 בסדרות המייג'ור בניגוד גמור לשיטה שסיכמנו.

עם התאמה של 4-2 או 4-1 בחוזה מוכפל בגובה 2 זה היה מסתיים הרבה יותר גרוע ממה שחשבתי.

יום רביעי, 17 באוגוסט 2016

Pre Alert


בפוסט הקודם "פעם שיחקתי Precision היום אני משחק Bridge". סיפרתי בו על שתי טעויות, שאחת מהן נעשתה על ידי יריב שלא שאל מה המשמעות של הכרזת Double.

לאחר שפרסמתי את הפוסט נאמר לי ששופט תחרויות חושב ששותפי ואני היינו צריכים לעשות Pre Alert ביחס למשמעות של Double במצב כזה. לו הייתי יודע את זה מראש הייתי עושה Pre Alert.

זוהי הזדמנות לדבר קצת על Pre Alert בברידג' בכלל ועל Pre Alert על Double בפרט.

3 סוגי הודעה
חוקי הברידג' תחרותי מנסים להימנע מיתרון לא הוגן לזוג שחקנים, שיודעים משהו שיריביהם אינם יודעים.
למימוש כלל זה נדרשים שחקנים להודיע כאשר הם מכריזים הכרזות המבוססות על קונבנציה, כלומר: הכרזות לא טבעיות או הכרזות שהמשמעות שלהן אינה אחידה.

כך למשל, כשפותחים 1 אצל מרבית השחקנים זו פתיחה רגילה המבטיחה 12 נקודות או יותר, אבל חלק מהזוגות משחקים שיטה על פיה היא מבטיחה לפחות 3 קלפים בסדרת ה- בעוד השיטה של שחקנים אחרים מבטיחה לפחות 2 קלפים בסדרה זו. לפיכך שותפו של הפותח חייב להגיד מה מספר הקלפים המינימאלי בסדרה שמבטיח שותפו. כמובן שגם מי שמשחק שיטה בה המשמעות של פתיחה זו שונה, למשל מי שמשחק Precision ושותפו פתח 1, חיב להודיע ליריבים מה המשמעות של ההכרזה לשיטתם.

קיימות שלוש שיטות הודעה, שכל אחת מהן מיועדת למצב אחר:

1. הודעה מילולית - למשל מספר הקלפים המינימאלי בסדרה בהכרזת 1.

2. הוצאת כרטיס Alert והנחתו על השולחן על ידי שותפו של המכריז.
היריבים שרואים את כרטיס ה-Alert יכולים לשאול את מניח כרטיס ה-Alert  מה משמעות הכרזתו של שותפו לשיטתם.

3. Pre Alert - הודעה מראש לפני שמתחילים לשחק. אתיחס לשני סוגי  Pre Alert. אחד המתייחס לשיטת הכרזה לא מקובלת והשני המתייחס להכרזת Double.

ההודעה הלא ידועה
לא כל שחקני התחרויות יודעים מתי להוציא Alert ומתי להגיד בעל פה.
Pre Alert הרבה פחות מוכר ואני משוכנע ששחקנים רבים אינם מכירים אותו.
אני מדבר גם מניסיון אישי. רק אחרי הרבה שנים ששיחקתי בתחרויות אמר לי שחקן מנוסה, שהוא גם שופט תחרויות מוסמך, שעל הפתיחות הבינוניות, ששיחקתי עם הבן שלי אנחנו צריכים לתת Pre Alert.

מדוע נדרש Pre Alert על שיטת הכרזה לא מקובלת?
נשווה כאן בין הכרזת פתיחה של Weak two לבין פתיחות בינוניות. הכרזת פתיחה של Weak two עם שישה קלפים בסדרה ועם 6 עד 10 נקודות היא הכרזה שכיחה. 
מניחים ששחקני ברידג' תחרותיים לומדים ויודעים כיצד להתגונן נגד פתיחה כזו.

במאמר מוסגר, אציין כי התרשמתי היא, שלגבי שחקנים רבים מהשורה זו אינה הנחה נכונה, משום שהם לא יודעים כיצד להתגונן נגד הכרזה כזו.
מפתיע אותי שטרם מצאתי בירושלים ארבעה שחקנים או יותר שרוצים ללמוד את זה אצלי בתנאים הכי נוחים: בבית פרטי של אחד מהם בהיקף של שיעור אחד (אם צריך אין בעיה להגדיל את ההיקף). למידע נוסף על הנושא קראו: כש Michaels קופץ.

הרבה יותר קשה להניח ששחקנים יודעים להתגונן נגד קונבנציה מסובכת כמו פתיחות בינוניות, שרוב השחקנים בארץ לא מכירים אותה. כך למשל, כששיחקתי עם הבן שלי לפני כמה שנים נגד זוג שחקניות מנבחרת הנשים של ישראל הן לא הכירו את הקונבנציה.

פתיחות בינוניות היא קונבנציה שהובאה לארץ מארה"ב על ידי יובל שחר. פתיחה בגובה 2 בסדרה שאינה  מבטיחה 9-11 נקודות וחמישייה או שישייה בסדרה המוכרזת. במושב הראשון והשני היא גם שוללת void.
ללא קשר למחלוקת ביחס ליעילותה, היא מספיק מורכבת ומסובכת כדי שרק שחקנים מעטים ירצו ללמוד אותה.

ברור לגמרי שבמקרה זה נדרש Pre Alert. יובל שחר והשותף שלו, שחקנים הוגנים לכל הדעות, מראים ליריבים את דף השיטה לפני המשחק וגם מציעים להם כיצד להתגונן בפניה. זה גם מה שהבן שלי ואני עשינו.

דוגמה פשוטה יותר לה נדרש Pre Alert היא דילוג אפשרי על רביעייה או חמישייה ב- לאחר שהשותף פתח 1 בידיים חלשות (6-7 נקודות) עם רביעייה בסדרת מייג'ור. הרציונאל לכך הוא שאם נכריז 1 אולי לא תהיה הזדמנות להראות את הרביעייה בסדרת המייג'ור.

מגבלות Pre Alert על שיטה לא מקובלת

1. הרבה שחקנים לא יודעים מה זה Pre Alert ולכן לא נותנים אותו.

2. גם מי שיודע מה זה לא תמיד יודע על מה הוא צריך לתת Pre Alert
לדוגמה אני לא ידעתי שאני צריך לתת Pre Alert על ההגנה נגד Precision ביד שהייתה ה-Trigger לפוסט הקודם ולפוסט זה.  

3. לא תמיד זוכרים לתת 
לפני הידיים הראשונות בתחרות קל לתת Pre Alert. כששופט התחרות מאיץ בך לעבור לשולחן הבא כי אתה בפיגור או כשאתה מרוכז בידים במהלך תחרות לא תמיד תזכור לתת אותו.

4. לא תמיד זה אפשרי טכנית
לא מעשי לתת את הדף וחצי או שניים של פתיחות בינוניות ליריבים כששופט התחרות האיץ בך לעבור בגלל שלא סיימת לשחק בזמן את הידיים הקודמות.

5. יריבים רבים מתעלמים מ-Pre Alert ואומרים תוציאו Alert
מהכותרת למדתם ש Pre Alert יכול לבוא עם הוצאת כרטיסי Alert במהלך המשחק עצמו.
זה אולי לא מפתיע כשהם מתעלמים מזה באמצע התחרות. אספר לכם על זוג שחקנים נגדם שיחקתי במושב הראשון באחת מאליפויות הארץ לסניורים. הם  נתנו לשותפי ולי Pre Alert וצירפו לזה שני עמודים על שיטה שמעולם לא נתקלתי בה לפני כן, כולל אופן התגוננות מומלץ נגדה.

הם מאד הופתעו מזה שקראתי את שני הדפים והתחלתי לתאם הגנה עם השותף, ברבע שעה שעמדה לרשותנו עד תחילת התחרות.
"רק אתה ומוטי גלברד קראתם את הדפים" אמר לי אחד מהם.

ההמלצה שלי לקוראים היא כן להתייחס ל-Pre Alert ולנסות לתאם עם השותפה או השותף כיצד מתגוננים.
זה מה שאני עושה תמיד. המקרים השכיחים בהם אני נתקל ב Pre Alert הם פתיחות חלשות של 1NT ו- Walsh Transfers


מדוע נדרש במקרים מסוימים Pre Alert על הכרזת Double?
על הכרזת Double אין Alert ולכן נדרש Pre Alert על מקרים שהיא אינה סטנדרטית. הדוגמה הקלאסית היא Double על פתיחה של 1NT, שאינו מתאר 15-18 נקודות ויד מאוזנת.
אין צורך ב-Pre Alert על הכרזות סטנדרטיות כמו Takeout Double או Negative Double.

מתי בפעם האחרונה נתקלתם בזוג שהוציא Pre Alert ביחס ל Double על 1NT כשהיריבים שלכם לא היו דרק פיטרס וטלי פיטרס-מלמד?
אני יודע שהגזמתי וזה קורה לעיתים נדירות גם עם זוגות אחרים. יש מספר קטן של זוגות נוספים שמקפידים על זה ואני מבקש את סליחתם על זה שלא הזכרתי את שמם.
מרבית השחקנים שאני משחק נגדם לא נותנים Pre Alert במצב הזה.

כשחקן מתחיל שיחקתי בתחרות ארצית נגד זוג ששיחק קונבנציית DONT וכמובן שלא נתן לי Pre Alert על ה-Double על ה-1NT.
שיחקתי כאילו מי שיושב אחרי מחזיק יד מאוזנת של 15-18 נקודות ולא יד של 5-5 בשתי סדרות. זה הסתיים בתוצאה נוראה. קראתי לשופט התחרות. פסקו לרעתי.

ההמלצה שלי
ההמלצה שלי היא לשאול מה המשמעות של Double לאחר הכרזת 1NT וגם במצבים אחרים שהמשמעות שלו לא חד משמעית. הנזק הוא שלפעמים זה יזכיר לפותח מה סיכם עם שותפו ושכח.

Pre Pre Alert
איני רוצה להרוויח מזה ששכחתי בטעות לעשות Pre Alert. אני גם רוצה לתת בונוס לקוראים הנאמנים של בלוג זה.

לצורך כך אעשה Pre Pre Alert. כמעט תמיד, כשאני מכפיל פתיחה של 1NT עם שותף קבוע, זה לא יראה יד מאוזנת של 15-18 נקודות.  זה מראה יד דו סדרתית או יד עם סדרה אחת ארוכה.
כדאי לכם לשאול כי אני משחק עם שותפים שונים קונבנציות שונות והמשמעות עשויה להיות שונה.

אם אתם משחקים נגדי Precision, אז Double לרוב לא מבקש הובלה ב- לאחר הכרזת 1 של יריב.

יום שלישי, 16 באוגוסט 2016

"פעם שיחקתי Precision היום אני משחק ברידג'"


לא אני אמרתי את זה. כשהתחלתי לשחק ברידג' לפני 11 שנים שיטת ההכרזה Precision כבר לא הייתה פופולארית. 

אמר את זה רב אמן ותיק ששיחק ברידג' בתקופה, ששיטת ההכרזה הזו הייתה שיטה מקובלת וממשיך לשחק גם היום.  

כפי שהבנתם, מעולם לא השתמשתי בשיטת ההכרזה Precision ואינני מכיר את השיטה. בכל זאת איני פטור מללמוד כיצד מתגוננים בפניה. בפוסט זה אשתף אתכם במעט שלמדתי להתגונן נגד שיטה זו.

שיטות ההכרזה השכיחות היום הן שיטות טבעיות. כששחקן מכריז סדרה בגובה 1 בדרך כלל הוא מתאר אורך בסדרה (פתיחה בסדרת מיינור היא במקרים מסוימים חריג לכלל זה).
Precision היא שיטה מלאכותית. פתיחה בסדרה לאו דווקא מעידה על אורך בסדרה. משיב יכול לתאר טווח נקודות ולא בהכרח התאמה בסדרה.

ללא קשר לשאלה: באיזו מידה טובה שיטת ההכרזה זו? ברור לגמרי שזו שיטה מסובכת שקשה לזכירה.
המעטים שעדיין משחקים את השיטה הזו הם שחקנים ברמה גבוהה מספיק על מנת לזכור את השיטה.

לשחקנים מהשורה נפתח עולם חדש ויפה יותר: הם יכולים להכריז טבעי וכבר לא צריכים להשקיע את המאמץ העיקרי שלהם בברידג' בזכירת ההסתעפויות השונות של Precision.

שיטת הגנה פרימיטיבית נגד הכרזת פתיחה חזקה בשיטת Precision
פתיחה של 1 מראה 16 נקודות או יותר בשיטת ההכרזה Precision. היא אינה אומרת דבר על מבנה היד. 

בעקבות שחקנים ותיקים וטובים ממני המלצתי בפוסט קודם על שימוש ב-CRASH כהגנה נגד פתיחה כזו.
לא כל השותפים שלי משחקים CRASH. לימדו אותי גם שיטת הגנה הרבה יותר פרימיטיבית ולדברי מומחים גם פחות טובה.

היתרון של השיטה הזו ביחס ל-CRASH הוא בפשטותה: 
כשיש שתי חמישיות במיינור מכריזים - 1NT.
עם שתי חמישיות בסדרות המייג'ור מכריזים Double. לרוב השותף יכריז את הסדרה המתאימה לו יותר מבין השתיים בגובה הנמוך ביותר.

לי זה נראה סביר, שמה שנכון להתערבות דו-סדרתית באמצעות קונבנציה כמו Michaels cue bid, נכון גם במקרה זה: מספר הנקודות שיש לך פחות חשוב מזה שהסדרות הארוכות שלך יהיו איכותיות. 
אם אין ליריבים סלאם ולאחד מהם כוח לא מוגבל של 16 נקודות או יותר, ייתכן שבחוזה מוכפל בסדרת מייג'ור תשלם יותר ממשחק מלא. 
מצב הפגיעות חשוב. זה אולי כדאי במצב ירוק, אבל כשפגיעים כדאי להביא בחשבון גם את האפשרות של כפל מעניש.

הטעות הראשונה: ההכרזה של השותף
אתמול שיחקתי בפעם הראשונה בחיי בתחרות קבוצות SWISS במועדון ירושלים. שיטת החישוב היא IMP.

זוג היריבים שלנו במושב השני הוא ללא ספק אחד הזוגות החזקים בירושלים. זהו הזוג היחיד בירושלים שמשחק נגדי Precision (כשהייתי שחקן מתחיל גם הזוג חנה והנס פייכנפלד ז"ל, שיחק נגדי Precision).

אני מתנצל, אבל לא לקחתי דף ידיים משום שחשבתי שאמצא את הידיים באינטרנט והן אינן שם ולכן אני כותב באופן כללי ללא תיאור מלא של היד.

כשאחד היריבים פתח השותף שלי הכפיל במצב פגיע. לדעתי, זו הטעות הראשונה.
שתי סדרות המייג'ור שלו לא היו איכותיות מספיק ולא היו לו מספיק נקודות. זה נחמד שיש K, שבהסתברות גבוהה נמצא אחרי ה-A, אבל זה אינו תחליף לכוח בסדרות הארוכות.

כשלי יש יד חלשה וכל רכושי בסדרות השותף הוא קלף קטן ובודד ב- ו-Jx. מצבנו נראה טוב רק אם היריבים יתערבו בסדרה אחרת ולשותף שלי יהיה כוח ב-, למשל: AQTxx

הטעות השניה של אחד היריבים: לא בהכרזה ולא במשחק
אולי חלקכם ילמד משהו שלא ידעתם: בברידג' אפשר לעשות טעויות שאינן הכרזה ואינן משחק קלף. זו הטעות שעשה היריב שישב אחרי השותף שלי.

על פי חוקי הברידג', אין להוציא התראה (Alert) על הכרזת Double.
הטעות של היריב שישב אחרי השותף שלי הייתה, שהוא לא שאל אותי: מה המשמעות של Double? במקום זה הניח שזה מזמין הובלה ב-.
ההכרזה של אותו יריב הייתה, כמה מפתיע, 1. כך ניצלנו מחוזה מוכפל בגובה 2 מהצד שלנו.

אחרי ששואלים מה המשמעות, לדעתי צריך להכריז ReDouble, שמראה נקודות ומציע להעניש חוזה באחת מסדרות המייג'ור. 

טיפ מהולנד
התמזל מזלי ושיחקתי פעם אחת בתחרות מקומית בירושלים עם שחקן אורח מהולנד שהגיע לפסטיבל הברידג' הבינלאומי באילת. 
מדובר בשחקן ברמה גבוהה מאד, שאמנם אינו משחק בנבחרת הולנד, אבל נמצא ברמה הבאה הכי קרובה לרמת לשחקני הנבחרת.
שוב מדובר ביד נגד אותו זוג המשחק Precision. שוב מדובר בהכרזת פתיחה של 1 בשיטת ההכרזה Precision.
הפעם התערבתי במכרז בהכרזה טבעית עם חמישייה יפה ב-. מצאתי התאמה עם השותף שתמך בי.
התוצאה הממוצעת שהושגה לא ממש מעניינת. מה שכן מעניין זה מה שאמר לי אותו שחקן מעולה, ותיק ומנוסה.

לטענתו הוא אוהב לשחק נגד שחקנים המשחקים Precision משום שהשיטה לא מספיק טובה, כשיש התערבות של היריבים בהכרזה.
ההיגיון ברור: המתערב עשוי "לגנוב" מהיריב את ההכרזה הלא טבעית שהתכוון להכריז.

אם להיתלות באילנות גדולים, ההמלצה שלי היא להתערב, כשזה סביר, לפי מבנה היד, כוח היד ומצב הפגיעות כשהיריבים מכריזים בשיטת ההכרזה Precision.
אם אתם בספק האם נכון להתערב במכרז נגד שיטת הכרזה טבעית, תיטו יותר לכיוון של להתערב כשהיריבים מכריזים בשיטת ההכרזה Precision.








יום חמישי, 11 באוגוסט 2016

Scrambling 2NT


הפוסט הקודם Quantitative כמבוא ל-Scrambling לא עסק בקונבנציה הנקראת Scrambling 2NT. הוא עסק רק בקונבנציה מוכרת הנקראת: Quantitative או Min-Max. הפסקה האחרונה בפוסט, העוסקת במצב בו לפותח אין מינימום ואין מקסימום ומנסים למצוא התאמה בסדרת מיינור, היא הרלוונטית לענייננו בפוסט זה.

הבעיה
יריב פתח 1 לאחר Pass של השותף שלכם, שותפו של הפותח הכריז 2. הכרזתם Pass וגם הפותח הכריז  Pass. השותף שלכם הכריז DBL. זהו ללא ספק Takeout Double.

מדוע לא הכריז השותף בסיבוב הראשון Takeout Double? הוא כנראה לא מספיק חזק על מנת להכריז Takeout Double. בפעם השנייה הוא נמצא במצב של Balancing והוא יכול להכריז גם עם שלוש נקודות פחות מהנדרש להכרזה כזו בסיבוב הראשון.

אם יש לכם יד של 4-4-3-2, השאלה היא איך מוצאים סדרה בה יש התאמה של 8 קלפים?
אם יש לכם יד של 4-4-3-2, אתם יכולים לבחור את אחת הרביעיות ולהכריז אותה בגובה 3. אם יש לכם רביעייה ב- אולי תכריזו דווקא אותה. 
השותף שלכם שהכפיל לא הבטיח רביעייה בסדרה. ייתכן שתשחקו בהתאמה של 4-3 כשאפשר לשחק בהתאמה של 4-4 בסדרה אחרת.

אם אתם משתמשים בקונבנציית Scrambling תכריזו 2NT. 
זוכרים את Min-Max כשאנחנו באמצע (16 נקודות או 21 נקודות)? 
אחרי Scrambling 2NT נעשה משהו דומה. ב-Min-Max הראנו רביעיות בסדרת המיינור בסדר עולה.
גם אחרי Scrambling 2NT, נראה רביעיות בסדר עולה על מנת למצוא סדרה עם התאמה, במקום לנחש סדרה בה יש או אין התאמה של 8 קלפים. ההבדל הוא שבמקרה זה איננו מוגבלים לסדרות מיינור.

כשמכפילים לא במצב של Balancing
יריב פתח 1 לאחר Pass שלכם הכריז שותפו 2 ועכשיו השותף שלכם הכריז Double.

הפעם השותף שלכם אינו במצב של Balancing אבל גם הפעם זהו Takeout Double. באופן עקרוני הבעיה זהה לבעיה במצב הראשון שתואר לעיל. גם הפעם אתם מעונינים למצוא סדרה עם התאמה של 8 קלפים ולא לנחש ואולי למצוא את עצמכם בהתאמה של 4-3 כשיש התאמה של 4-4 בסדרה אחרת.

גם הפיתרון זהה: נכריז 2NT וכל אחד מהשותפים יתאר רביעיות בסדר עולה עד למציאת התאמה.






פיתרון: במה תובילו?


בפוסט הקודם: במה תובילו? הושבתי אתכם במזרח כשעליכם להוביל נגד חוזה של 3NT. שיטת חישוב התוצאות באותה תחרות מקומית הייתה IMP.

על מנת להקל עליכם אציג שוב את מהלך ההכרזה ואת ידו של מזרח.

מהלך ההכרזה והיד שאתם מחזיקים
 צפון פתח 1 (מבטיח לפחות שני קלפים). דרום הכריז 1. צפון  הכריז 1NT ודרום סגר ל-3NT. מזרח ומערב לא התערבו בהכרזה, כלומר: הכריזו Pass.

היד שאתם מחזיקים היא:




עקרונות הכרזה
לפני ניתוח ההכרזה אציג את סדר העדיפויות בחוזים אליהם מנסים להגיע במהלך הכרזה:
1. מעדיפים להגיע לחוזה בסדרת מייג'ור עם התאמה של 8 קלפים.
2. אם אין התאמה של 8 קלפים יש עדיפות לחוזה ללא שליט.
3. חוזה בסדרת מיינור הוא ההעדפה השלישית.

אניח שמובילים רביעי מלמעלה מתחת לקלף נכבד (אחד מהקלפים: AKQ) ושני מלמעלה מרביעייה ללא קלף נכבד. במקרה של רצף קלפים גבוהים מובילים מראש רצף.

מבנה וכוח ידו של צפון
מההכרזה השנייה של צפון, שהיא 1NT אפשר ללמוד הרבה על מבנה היד ועל הכוח של צפון כמתואר להלן:

1. לצפון יש בהסתברות גבוהה 12-14 נקודות. הוא לא שולל
15-16 נקודות, אבל הוא שולל 17 נקודות ומעלה (גם עם 17 "נקודות לא יפות" הוא עשוי להכריז 1NT).
לו היו לא 17 נקודות או יותר הוא היה מכריז הכרזת Reverse, כלומר: סדרה גבוהה יותר מ- בגובה 2.

2. לצפון אין יותר משלושה קלפים בסדרת ה-
לאחר שדרום הכריז 1, לו היו לצפון ארבעה קלפים או יותר בסדרה הוא היה מראה התאמה בסדרה ולא היה מכריז 1NT.

2. לצפון אין יותר משלושה קלפים בסדרת ה-
לו היו לצפון ארבעה קלפים או יותר בסדרה הוא היה מכריז 1.

3. לצפון אין שישה קלפים בסדרת ה-.
לו היו לו שישה קלפים בסדרה הוא היה מכריז 2 עם 12-14 נקודות או 3 עם 15-17 נקודות.

4. המקרה היחיד בו יש לו 4 קלפים ב- הוא ביד עם חמישה קלפים ב-.
ביד של 4-4 בסדרות המיינור פותחים 1. על מנת להכריז 2, אם השותף מכריז 1NT.
הכרזת 1NT של שותפו של הפותח מראה 6-10 נקודות ושוללת רביעייה בסדרת מייג'ור. היות שגם פותח עם 4-4 בסדרות המיינור קצר בסדרות המייג'ור, היריבים עלולים להפיל חוזה ללא שליט באמצעות הובלה טבעית בסדרת מייג'ור.
המקרה החריג בו אפשר להכריז 1NT הוא ידיים עם קוצר בסדרות המייג'ור שהכוח מרוכז דווקא בסדרות אלה.

אם מכריזים 1 כבר אי אפשר יהיה להכריז 2 אחרי 1NT של המשיב משום שזהו Reverse bid.

סיכום ידו של צפון
כנראה 12-14 נקודות עם 4 או 5 קלפים ב- ועד שלושה קלפים בכל סדרה אחרת. תיתכן גם יד של 5 קלפים ב- וארבעה קלפים ב-.

מבנה וכוח ידו של דרום
דרום מראה יד של 13 נקודות לפחות ללא קוצר באף סדרה וכנראה עם עוצר בסדרות שלא הוכרזו. אין לו מספיק נקודות על מנת לבדוק אפשרות לסלאם.
ההכרזה השנייה של 3NT מלמדת אותנו על מבנה היד שלו:

1. אין לו יותר מארבעה קלפים ב-.
לו היו לו חמישה קלפים או יותר היה משתמש בקונבנציית Checkback Stayman על מנת לבדוק האם לשותפו יש שלושה קלפים בסדרה.

2. הוא אינו שולל רביעייה ב-.
עם 4-4 בסדרות המייג'ור מכריזים קודם את הרביעייה הנמוכה. אין טעם לחפש התאמה של 4-4 בסדרה זו, משום שההכרזה של שותפו שללה רביעייה בסדרה.

3. הוא אינו שולל רביעייה או לפחות שלישייה ב-.
העיקרון הוא העדפה של חוזה ללא שליט על פני חוזה בסדרת מיינור. אם יש לו יד מאוזנת עם מספיק כוח בסדרות שלא הוכרזו, אין טעם לנסות להגיע לחוזה של 5.

ניתוח אפשרויות ההובלה של מזרח
למזרח יש בעיה לא פשוטה של בחירת קלף ההובלה. יש לו יד של 4-3-3-3. הרביעייה היא בסדרה, שבה הכרוז, אליו הוא מוביל, ארוך.
עליו להשתמש במידע על מבנה הידיים והכוח, שתואר בהכרזה, ובמידע הגלוי על הקלפים שברשותו.

הובלה ב-♣ אינה טובה משום שגם דרום לא שלל אורך בסדרה ולצפון 4-5 קלפים. 

הובלה ב- עלולה להיות לא מוצלחת אם לצפון יש כוח בסדרה. אפשר להניח שלדרום, יהיה כוח בסדרה בהסתברות לא נמוכה. מצד שני לצפון עשויים להיות שני קלפים (ואולי אפילו קלף אחד) בסדרה ודווקא לשותף יהיה כוח ואורך בסדרה.
במקרה זה יש משמעות ל-T שביד מזרח.
במקרה שמובילים ב- מובילים שני מלמעלה, כלומר: ב-7. השותף יחשוב שייתכן שיש לכם ארבעה קלפים בסדרה, אבל יניח שאין לכם קלף גבוה בסדרה.

הובלה ב- היא בשני למעלה, כלומר ב-4. כפי שציינתי, לא בהכרח ליריב בדרום יש פחות מארבעה קלפים בסדרה. כמו בהובלה ב- זה יכול להצליח ויכול להיכשל. 
לדעתי האישית זאת הובלה לא מוצלחת משום שהיא "מרמה" שלא במתכוון את השותף.
כשמובילים ב-4 בסדרה שלא הוכרזה נגד חוזה ללא שליט, השותף חושב שזה קלף רביעי מלמעלה מסדרה עם קלף גבוה. כשהשותף יקבל את היד הוא עלול לנסות לפתח את הסדרה.

ההובלה הטובה ביותר לדעתי היא ב-3. בסדרה זו יש לנו קלף גבוה (A) וגם 10. 
את ידו של מזרח העלתי לקבוצת ה-Facebook מדברים ברידג'. תוכלו לראות שאין דעה אחידה ביחס לשאלה במה להוביל. 
שחקן נבחרת ישראל מיכאל בראל ואריק פרלמוטר היו בדעה שההובלה הנכונה היא ב-3.

היד המלאה

להלן היד המלאה: