יום ראשון, 30 ביולי 2017

הכרזות התערבות למתחילים פשוט והגיוני


בפוסט: כיצד אני מלמד ברידג' למתחילים? תיארתי את הגישה על פיה אני מלמד מתחילים ברידג'. כשדיברתי על שלב ההכרזה הזכרתי שתי חוברות (או אפילו ספרים) שבעזרתם אני מלמד. 

החוברת הותיקה נקראת: "הכרזות למתחילים פשוט והגיוני". היא מרכזת את השיעורים שאני מעביר בנושא הכרזות ובנוסף להם גם ידיים לתרגול, תרגילים ופיתרונות לתרגילים. 
התפיסה שלי באה לידי ביטוי בשם החוברת. אני מלמד מושגים. אני מלמד את ההיגיון של ההכרזות על מנת שהתלמדים יבינו. הכוונה היא להגיע למצב בו תלמידים יוכלו למצוא באופן הגיוני הכרזות. גם כאלה שלא לימדתי אותם.
הם לומדים הכרזות טבעיות עם המינימום ההכרחי של קונבנציות.  

בשלב זה של הלימוד אין הכרזות התערבות. שניים מארבעת השחקנים מכריזים תמיד Pass. הידיים שאני מכין להם על כל נושא הן ידיים שגם שחקנים טובים לא יתערבו בהכרזה.
מכרתי כבר כמה עשרות העתקים מהחוברת שהיום נמכרת במהדורה שנייה משופרת.

כפי שציינתי בפוסט הנ"ל, השלב הבא בלימוד הכרזות הוא לימוד הכרזות התערבות בסיסיות. הכרזות אלה מרוכזות בחוברת השנייה: "הכרזות התערבות למתחילים פשוט והגיוני". 

יש רק בעיה אחת: עד היום החוברת הזו לא הייתה קיימת. אני שמח לבשר לאלה שזה רלוונטי עבורם שהחל מהיום יש חוברת כזו, שאפשר לרכוש אותה ממני.

העקרונות זהים לעקרונות של "הכרזות למתחילים פשוט והגיוני". החומר עצמו מעט קשה יותר. הסיבה: בהכרזות התערבות צריך להביא בחשבון גם את הכרזת היריב שפתח.

מה נכלל ב"הכרזות התערבות למתחילים פשוט והגיוני"?
בחוברת 8 פרקים בסדר הבא:

פרק1 : Overcall שאתם כבר מכירים
פרק זה מתאים במיוחד לתפיסת העולם שלי. הטענה הבסיסית היא שאחרי שלומדים להכריז הכרזות בסיסיות ומבינים את ההיגיון, יש מצבים שבהם כבר יודעים להכריז הכרזות אוברקול מסוימות למרות שטרם למדו אותן.
אלה הם המצבים בהם הכרזת הפתיחה של היריב אינה משפיעה או כמעט ואינה משפיעה על הכרזת ההתערבות.
באחד הפוסטים הבאים אציג את עיקרי הפרק הזה בחוברת.

פרק 2: אוברקול בסדרה ללא קפיצה

פרק 3: Takeout Double

פרק 4: Big Double

פרק 5: Takeout Double עם 12-14 נקודות - כשהמשיב לא בורח

פרק 6: הכרזת המשיב עם התאמה בסדרה לאחר אוברקול

פרק 7: Direct cue bid

פרק 8: הכרזות התערבות לאחר פתיחה של 1NT
פרק זה מתאר את המצבים בהם אפשר להתערב אחרי שיריב פתח 1NT.

חלקים נוספים בחוברת:

1. פיתרונות לתרגילים
בכל פרק יש ידיים לתרגול ויש תרגילי הכרזה. בסעיף זה מופיעים פיתרונות התרגילים וההסברים לפיתרונות.

2. לאחר שקראתם את הספר

3. עקרונות מנחים בספר

4. מילון מונחים


קהל היעד
קהל היעד הבסיסי הוא תלמידים הלומדים בפעם הראשונה הכרזות התערבות. 
אלו הם תלמידים שרובם עדיין לא משחקים בתחרויות במועדונים. הם למדו את חוקי המשחק ומעט טכניקות משחק בסיסיות (עקיפה, שחרור חסימה, פיתוח סדרה ארוכה, חמיקה וכיו"ב) ולמדו הכרזות בסיסיות ללא התערבות היריבים.

בשונה מהחוברת הראשונה "הכרזות למתחילים פשוט והגיוני" חוברת זו מתאימה גם ללא מעט שחקנים המשחקים בתחרויות. לצערי, לא מעט שחקנים אינם יודעים את הבסיס של הכרזות התערבות ולכן שוגים בהן. 
הפוסט: "לפול מהכיסא" מ-Direct cue bid מתייחס בהקשר זה ל-Direct cue bid.

לא יודעים Takeout Double
קוראי הבלוג יודעים שלדעתי זו הקונבנציה החשובה ביותר בברידג'. פשוט משום שששכיחות המצבים להם היא מתאימה גבוהה. קוראי הבלוג גם יודעים שאני נתקל בהרבה מקרים בהם לא מבינים את הקונבנציה הזו ומכריזים לא נכון. כבר ראיתי שחקנים בדרגות גבוהות שאינם מבינים את המשמעות של Takeout Double.
הפוסט: עד שקרתגו תיחרב או עד שידעו Takeout Double משקף היטב את עמדתי.

מדוע השגתי 100% על יד שאחד מטובי השחקנים בארץ הגן הכי טוב שאפשר?
המקרה הבא אירע בתחרות ארצית. באחת הידיים עשיתי לקיחה אחת יותר מכל שחקן אחר. המקרה מדגים שיש גם לא מעט שחקנים בדרגות לאו דווקא נמוכות, שאינם יודעים אוברקול. 

איני מעלה על דעתי שהשחקן הנפלא ששיחק נגדי אינו יודע אוברקול, אבל הוא הניח הנחה מוטעית: הוא הניח שגם השותף שלו, שחקן בדרגה בינונית לפחות, יודע אוברקול. 
השותף שלו התערב בסדרת מיינור בגובה 2. השחקן המעולה הניח שיש לו לפחות נכבד אחד. 
מה יותר הגיוני מלשחק מידו את שני הקלפים היחידים בסדרה הזו שהחזיק ה-K וה-J? 

התברר שהשחקן המעולה "מכר" לי לקיחה משום ששותפו התערב במכרז עם חמישייה "ריקה" (לא הייתה לו אף תמונה בסדרה). 

יום רביעי, 26 ביולי 2017

לא רק ישראל עד גיל 16: גם ישראל עד גיל 21 סיימה במקום השני באליפות אירופה


ממש לפני יציאתי לחופשה בחו"ל כתבתי על הצלחתה של נבחרת ישראל עד גיל 16, שסיימה במקום השני באליפות אירופה.
באותו זמן נמשכו עדיין תחרויות אליפות אירופה לצעירים עד גיל 21 (Schools) ואליפות אירופה לצעירים עד גיל 26 (Juniors). החופשה שלי הייתה טיול בסלובקיה בה התקימו תחרויות אליפות אירופה לצעירים. 
הגעתי לעיירה Samorin בה התקיימה אליפות אירופה לצעירים על מנת לאסוף את הבן שלי, שחקן נבחרת ישראל עד גיל 26, שהצטרף אלינו לטיול בהרי הטאטרה, ושמעתי על התוצאות.

נבחרת ישראל עד גיל 21 זכתה להישג מרשים. היא סיימה במקום השני עם 456.26 נקודות ניצחון (Victory Points) מעט אחרי נבחרת שוודיה שצברה 456.41 נקודות ניצחון.
לתוצאות המלאות לחצו כאן.   
בנבחרת עד גיל 21 שיחקו שחף אביטל ואסף יקותיאלי, עילאי בנירי וניר חוטורובסקי ואביב זייטק ותומר לונשטיין. שני האחרונים היו שחקני נבחרת ישראל עד גיל 16 שזכתה בשנה שעברה באליפות העולם.  

נבחרת ישראל עד גיל 26 הצליחה פחות וסיימה במקום השביעי לתוצאות לחצו כאן
בנבחרת עד גיל 26 שיחקו אורן טולדנו וליאור אורמן, עמי זמיר ואמיר עציון ובן בסקין וניר רוזנטל.

הנבחרות עד גיל 16 ועד גיל 21 ישתתפו באליפות העולם. הנבחרת עד גיל 26 תלויה בחסדיה של נבחרת מאפריקה או מדרום אמריקה על מנת להשתתף באליפות העולם. 
רק שש הראשונות באליפות אירופה מעפילות לאליפות העולם. בדרך כלל יש נבחרת אפריקאית או דרום אמריקאית המוותרת על השתתפות באליפות העולם ואז משתתפת גם השביעית באליפות אירופה. 

בסיבוב אחרון נגד הקבוצה החזקה ביותר
נבחרות ישראל בשתי קבוצות הגיל שיחקו בסיבוב האחרון נגד נבחרת שוודיה. בשתי קבוצות הגיל זכתה שוודיה במקום הראשון. בשתי קבוצות הגיל ניצחה ישראל את שוודיה.
יש הבדל מהותי בין שני הניצחונות. נבחרת שוודיה עד גיל 21 ניסתה להשיג את התוצאה הכי טובה משום שהייתה סכנה ממשית,  שתאבד את המקום הראשון. בכל זאת נבחרת ישראל גברה עליה בכל זאת ולא הייתה רחוקה מזכייה במקום הראשון.
בקבוצת הגיל המבוגרת יותר הבטיחה שוודיה את מקומה הראשון סיבוב אחד לפני הסוף. ברור שהייתה אצלה ירידת מתח. נדמה לי, שהסיכויים לניצחון של ישראל עליה, לו התוצאה הייתה חשובה לה, הם נמוכים.



יום שישי, 14 ביולי 2017

מתי זוג שחקנים יכול לנצח בתחרות בה משתתפים זוגות חזקים מהם? - ניתוח אמפירי


בפוסט קודם: מהו מספר הידיים המקסימלי שבו עדיין יוכל זוג שחקנים לנצח בתחרות בה משתתפים זוגות חזקים מהם? הצבתי לעצמי מטרה שאפתנית, אולי אפילו כמעט שלא ניתנת להשגה. המטרה היא לסיים באחד משלושת המקומות הראשונים באחת התחרויות הגדולות בברידג' הישראלי.

בהנחה המבוססת שאיני מתכוון לשחק תמורת תשלום עם שחקנים הרבה יותר טובים ממני, השגת מטרה כזו מחייבת הקדמת זוגות חזקים בהרבה ממני ומשותפה או שותף ברמתי בתחרות כזו.

בפוסט זה אתאר על סמך ניסיוני האישי מצבים בהם הקדמתי זוגות חזקים בהרבה ממני ומשותפה או שותף שלי או ניצחתי זוג כזה. אנסה לתאר פרמטרים שמשפיעים על ההסתברות המאד נמוכה שזה יקרה.
חשוב לזכור: זה קורה אבל ההסתברות לזה נמוכה מאד.

מספר הידיים
ככל שמספר הידיים קטן יותר כך קל יותר לזוג פחות חזק לנצח זוג או זוגות חזקים ממנו. נקודות הקיצון היא יד אחת.
תחרות ברומטר בה שיחקתי בירושלים כשחקן מתחיל (עם שותף ברמתי שפעם ראשונה בחיי שיחקתי איתו) נגד מתיו גרנווטר (עם שותף חזק שהגיע במיוחד מתל אביב), אחרי שכבר זכה באליפות העולם לזוגות מעורבים.
כל מה שהיתי צריך על מנת לנצח אותו (הוא היה הכרוז), כשסביב השולחן שלנו מצטופפים כמעט כל משתתפי התחרות, זה היה למצוא בניתוח לוגי את ההובלה עם ההסתברות הכי גבוהה להפיל חוזה של 3NT. 

זו אולי משימה לא כל כך קלה כשאני והשותף הכרזנו כל הזמן Pass ויש לי 4 נקודות (ה-K הוא הכניסה היחידה שלי ליד אם ה-A אינו בדומם), אבל בהחלט ניתנת לביצוע על פי מהלך ההכרזה והחלוקה ביד שהחזקתי. בדיעבד התברר כי ההובלה הכי טובה היא גם ה-Killing Lead. אלוף העולם נכשל בביצוע חוזה ששחקנים הרבה פחות טובים ממנו ביצעו בקלות, כשלא הובילו ב-.

תחרות קבוצות בשיטת חישוב IMP בפסטיבל
זוהי הרמה הבאה של מספר ידיים קטן. בדרך כלל משחקים 6 ידיים בתחרות כזו. הוספתי פרמטר נוסף, המקל על שחקנים לנצח שחקנים חזקים מהם: שיטת חישוב IMP. 
לפעמים מספיק Slam אחד שהוכרז ובוצע ולא הוכרז בשולחן השני על מנת לנצח קבוצה חזקה יותר שניצחה את כל יתר חמשת הידיים. זה יכול להיות Slam שהסתברות ההצלחה שלו היא 50% או 60% אבל זה גם יכול להיות גם Slam שהסתברותו להצלחה היא 20% ובמקרה התרחש דווקא ביד הזו.

היו כבר הרבה מקרים בהם הייתי בקבוצה חלשה שניצחה קבוצה חזקה הרבה יותר ממנה. זה לא אישי. אני בטוח שלא מעט קוראים יוכלו לספר שגם להם זה קרה.
הדוגמה הבולטת ל-Slam אחד, שבעזרתו קבוצה שלי ניצחה בפסטיבל באילת קבוצה חזקה ממנה, הייתה בתחילת דרכי בברידג'. הקבוצה שלי הוגרלה במושב הראשון נגד קבוצה בה שיחק הזוג דורון ידלין ואודי פרידלנדר. כראש קבוצה של 5 שחקנים, החלטתי שאני אהיה זה שינוח במושב הראשון.

נגד הזוג החזק הזה, ניר שיחק בפעם הראשונה בחייו עם שחקנית חלשה, שממש לא יודעת להכריז. 
הוא בהחלט ראוי למחמאות על זה שהגיע ל-Slam של 6 אליו לא הגיעו בשולחן השני.
דורון ידלין, כמו כל שחקן טוב או אפילו מצוין, לא יודע להוביל נכון נגד חוזה כזה, כשהיריבה פתחה 1, הראתה במהלך ההכרזה שהיא מחזיקה את ה-A שהוא החזיק בידו (היא החזיקה KQxx. היא בטח לא ידעה אז מה זה Control שני, אם בכלל ידעה מה זה Control ראשון.) והיא לא הראתה את ה-void ב-.
הוא הוביל ב-A שנחתך בידו של ניר. הקבוצה שניצחה בחמש מתוך שש הידיים הפסידה לקבוצה החלשה.

לא בכל המקרים ניצחון הקבוצה החלשה נובע מטעויות. לפעמים גם שחקנים חלשים יותר משחקים טוב יותר במספר מצומצם של ידיים. כבר ניצחתי קבוצות חזקות שבשולחן שלי הפסידו ב-5 מתוך 6 הידיים. כנראה שהן לא היו מפסידות לו היינו משחקים נגדן יותר מ-60 ידיים.

בדוגמה אחרת של ניצחון של קבוצה חלשה שלי על קבוצה של ארבעה שחקנים שכבר שיחקו בנבחרות ישראל (ניצחנו ב-IMP אחד ואז זה נחשב לתיקו), "גנבתי" IMP אחד כשבשולחן השני אלון בירמן השאיר את השותפה שלו בחוזה של 3NT. בעקבות מה שקראתי בספר של מייק לורנס, נתתי לשותפה שלי לשחק בחוזה של 4 בהתאמה של 4-3. אני מעדיף חוזה כזה כאשר יש לי A כקלף יחיד בסדרה וההובלה הטבעית בהגנה היא ב-. הילה לוי ביצעה את החוזה אבל גם השותפה שלי ביצעה את החוזה.

בשלב ההצלבה בגביע כבר ניצחתי עם הבן שלי ניר בהפרש גדול את אחד הזוגות החזקים ביותר בארץ ב-12 ידיים. גם כן בשיטת חישוב IMP.
צריך להגיד את האמת. שיחקנו נגד הקבוצה הזו 24 ידיים ובסיכום הכולל הובסנו בהפרש גדול, המשקף את הבדלי הרמה בין הקבוצות.
אני יכול להציג ידיים על מנת לתמוך בטענה שבאותן 12 ידיים ניצחנו אבל יש לי דרך טובה יותר.
לדרך הזאת קוראים: מדד הצעקות. בכל תחרות קבוצות כשהיריבים בשולחן שלי הרבו לצעוק זה על זה, אנחנו ניצחנו בשולחן שלי. אותן 12 הידיים היה מדד צעקות גבוה במיוחד. 
כשהבן שלי קרא למנהל התחרות ומנהל התחרות שאל אותו: "מדוע קראת לי?" הוא ענה: "אני לא יכול לחשוב כי היריבים צועקים כל הזמן זה על זה".

אם תחזרו לפוסט מהו מספר הידיים המקסימלי שבו עדיין יוכל זוג שחקנים לנצח בתחרות בה משתתפים זוגות חזקים מהם? תראו שכבר ניצחנו, שותפתי ואני, זוג הרבה יותר חזק מאיתנו ב-18 ידיים בחישוב בשיטת IMP ב-BBO. 

קרוב לודאי שהגבול העליון למספר הידיים בהם אפשר לנצח  זוגות חזקים הרבה יותר בשיטת חישוב IMP הוא הרבה יותר גבוה מ-18 ידיים.

קבוצות בשיטת BAM
הרבה יותר קשה לנצח קבוצה חזקה יותר בשיטת חישוב BAM. כל יד מחושבת בנפרד. על ניצחון ביד מקבלים 2 נקודות. על הפסד ביד 0 ועל תוצאה זהה מבחינת ניקוד נקודה אחת. על ניצחון ב-Slam של 20% שבמקרה הכל "יושב" בו מקבלים 2 נקודות. בדיוק כמו על ביצוע חוזה עם over trick אחד כשבשולחן השני ביצעו את החוזה ללא over trick.
גם בתחרות זו משחקים 6 ידיים נגד כל קבוצה.

בפסטיבל הברידג' בתל אביב בשנה שעברה מצאנו את עצמנו (אלכס ונורית גלאון, רן בן-אפריים ואני) במקום השני שני מושבים לפני סיום התחרות. שיחקנו גם נגד קבוצות חזקות בהרבה מאיתנו וכפי שאתם מבינים גם ניצחנו כמה קבוצות כאלה.
זה היה יום ששיחקנו בו טוב והכל הלך.

דוגמה בולטת יותר לניצחון של קבוצה חלשה בתחרות BAM מופיעה בפוסט: צריך רק חצי עוצר: ניצחון על שחקנים מנבחרת פולין.
בפעם הראשונה בחיי בה שיחקתי בתחרות BAM, ארבעה שחקנים שכולם מתחת לדרגת רב אמן, ניצחו ארבעה שחקנים מנבחרת פולין. ביד בגללה ניצחנו הכרזתי 3NT עם חצי עוצר ב-. ביצעתי את החוזה עם לקיחה עודפת. בשולחן השני ביצעו חוזה של 5. ניצחנו 5:7. היות שמדובר ב-BAM כנראה שלא שיחקנו רע גם ביתר חמש הידיים.
גם בכל שיטת חישוב שאינה IMP קבוצה חלשה יכולה לנצח קבוצה חזקה במספר קטן של ידיים

תחרות זוגות
עכשיו הגענו לחלק המעניין יותר. בכל תחרות כזו משחקים לפחות 24 ידיים. משחקים נגד מספר רב של זוגות. 
אשתמש רק בדוגמה אחת. אני אמן ארד בתחילת דרכי בברידג'. מתקיימת תחרות ארצית במועדון מרכז הברידג' בירושלים. השותף שלי מודיע לי בערב שלפני התחרות שהוא לא יוכל להגיע. צלצלתי לבריאן זיטמן ז"ל. הוא אמר לי ששחקנית אחת בדרגת אמן לא מצאה שותף ושאל האם אני מוכן לשחק איתה? השבתי בחיוב.

בתחרות ארצית זו של שני מושבים (24 ידיים בכל מושב), השתתפו גם כעשרים רבי אמנים וכמה זוגות ששיחקו בליגה לאומית. שיטת החישוב הייתה Match Points (לא IMP) סיימנו במקום התשיעי המכובד. 
לצורך דיון זה רלוונטי רק המושב השני בו סיימנו במקום ראשון במזרח-מערב.
הזוג שסיים שני במזרח-מערב היו דורון ידלין ואודי פרידלנדר. דורון זכה כבר קודם באליפות אירופה. אודי זכה מאוחר יותר באליפות העולם לזוגות.
אציין שברידג' כמעט לא ידענו, אבל כן שיחקנו טוב. לפחות שיחקנו טוב במושב השני באותה תחרות.  

פער הרמה בינם ובינינו היה אדיר. יש בארץ זוגות חזקים שהפער ברמה בינם לביני עם שותף קבוע ברמתי גדול מאד. אני לא מאמין שיש היום זוג בארץ, שברמה שלי היום, כשאני משחק עם שותף קבוע ברמתי, יש פער כל כך גדול כמו הפער שהיה בין הזוג הזה לביני כשחקן מתחיל ושותפתי המזדמנת, שהייתה שחקנית פחות טובה ממני.
בינינו, כנראה שגם בעולם אין זוג שהפער ברמה ביני עם שותף קבוע ברמתי לבינו כל כך גדול.

בכל זאת סיימנו במקום ראשון במזרח-מערב והם במקום השני. שלא תהיה לאף אחד טעות, לו היינו משחקים ב-100 תחרויות או אלף תחרויות שגם הם היו משתתפים בהן, קרוב לודאי שבכל יתר התחרויות הם היו מסימים לפנינו.

נדמה לי שהוכחתי, שביום מסוים וגם בעזרת קצת מזל, בתחרות של 24 ידיים אפשר לסיים לפני כל זוג בעולם.

ה-Field
פרמטר נוסף המשפיע על היכולת לסיים לפני זוגות חזקים הרבה יותר הוא ה-Field. ב-Field מעורב: שחקנים טובים מאד בצד שחקנים הרבה פחות טובים, יותר קל להקדים זוגות חזקים מאשר ב-Field חזק.

אדגים זאת באמצעות אחת הידיים באותה תחרות ארצית בירושלים בה דנתי בפיסקה הקודמת. בתחרות הזו היה Field מעורב.
באחת הידיים הייתי כרוז בחוזה של 3NT. ההובלה הייתה ב-Q. ביד שלי AKTx. בדומם קלף יחיד בסדרה. נתתי ל-Q לזכות. היריב, שחשב שתפס אותי בסדרה בה אני לא מוגן, המשיך ב- קטן מתחת ל-J. זכיתי ב-T. זכיתי ב-12 לקיחות  כשרוב השחקנים זכו ב-11 לקיחות.
ייתכן בכלל צריך היה להוביל בסדרת מייג'ור. נגד שחקנים טובים יותר כנראה שגם אני הייתי זוכה רק ב-11 לקיחות. 

האם 24 ידיים הוא החסם העליון?
אני מניח ומקווה שלא. אני בטוח שב-Field מעורב מספר הידיים המקסימלי הוא גבוה בהרבה מ-24 ידיים. אני מקווה שגם בתחרויות חזקות יותר, למשל אליפות ישראל, הוא גבוה מספיק על מנת לעבור את מספר הידיים בתחרות.


מה נדרש על מנת שאעמוד במטרה הכמעט לא ניתנת להשגה?
שותף או שותפה מתאימים ברמה שלי שמתואמים איתי היטב. היום הכי טוב של שנינו. קצת מזל אף פעם לא מזיק. כמובן גם התרחשות אירועים שההסתברות להתרחשותם נמוכה.
היות שברוב התחרויות הרלוונטיות ה-Field נוטה יותר לכיוון החזק מאשר למעורב זה יותר קשה.
אליפות הארץ הפתוחה היא תחרות חזקה יותר מאשר אליפות הארץ לזוגות מעורבים. 

סימנתי את האליפות לזוגות מעורבים כתחרות שבה זה פחות בלתי אפשרי. אני ממשיך לחפש שותפה מתאימה שתוכל להתקדם ביחד איתי. לא איכפת לי אם היא תהיה בת 15 או בת 60. חשוב לי שתהיה מוכשרת, תהיה מוכנה להתקדם ולשחק באליפויות הארץ ובתחרויות ארציות ותהיה מוכנה לדבר איתי על ידיים אחרי התחרות.
הערת שוליים
כשאני יוצא לחופשה גם הבלוג שלי יוצא לחופשה. אחזור בסוף חודש יולי.

  

יום רביעי, 12 ביולי 2017

עוד הישג גדול לצעירים הישראלים: נבחרת ישראל עד גיל 16 שנייה באליפות אירופה


זה כבר לא מדהים. התרגלנו להישגים. נבחרת ישראל עד גיל 16, שבשנה שעברה זכתה באליפות העולם, סיימה במקום שני באליפות אירופה עד גיל 16. במקום הראשון סיימה נבחרת פולין. לתוצאות המלאות לחצו כאן.
כל הכבוד לשחקנים: גל מתיתיהו ושחר דנק, יונתן שליבוביץ' ונועם ברגר ואופק סבח ודניאל מסיקה. 
לכל הכבוד ראוי גם המאמן והקפטן של נבחרת זו מושיקו מיוחס. מושיקו הוא האחראי בהתאגדות לברידג' על בתי הספר ותורם הרבה לקידום ילדים ונוער במשך כל השנים ולא רק באליפויות אירופה.

שם הנבחרת זהה (עד גיל 16) אבל רק גל מתיתיהו ושחר דנק שותפים לשני ההישגים (אליפות העולם בשנה שעברהומקום שני באליפות אירופה השנה). כמה מהשחקנים שזכו בשנה שעברה באליפות העולם משחקים בנבחרת עד גיל 21, זאת על אף ששניים מהם טרם עברו את גיל 16.

מחיר הסלאם


כשהמציא  Easley Blackwood את הקונבנציה הקרויה על שמו הוא אמר שהיא נועדה בעיקר למנוע הגעה לסלאם לא נכון. היא פחות נועדה להגעה לסלאם נכון.

לכו תספרו את זה לצעירים. צעירים מכריזים אגרסיבי לפעמים יותר מדי אגרסיבי.
היד הבאה היא מהמפגש בין פולין ואיטליה המשוחק כעת באליפות אירופה לצעירים עד גיל 26 (Juniors). תעשו לבד את החשבון כמה הייתה נבחרת איטליה מרוויחה לו Manganella ו-Donati היו עוצרים ב-3NT או אפילו ב-4NT במקום לשחק בחוזה של 6.



לא אמרתי כלום על הפולנים בשולחן השני שהכריזו... 7.

יום שלישי, 11 ביולי 2017

מהו מספר הידיים המקסימלי שבו עדיין יוכל זוג שחקנים לנצח בתחרות בה משתתפים זוגות חזקים מהם?


תודה לכל אלה שברכו אותי ליום הולדתי ולאלה שברכו אותי על צבירת מספיק נקודות לצורך קבלת דרגת רב אמן.
זה בהחלט מחממם את הלב שכל כך הרבה אנשים זוכרים אותי ומברכים אותי.

כמה מהמברכים על צבירת הנקודות הוסיפו משפט, שהמסר שלו היה:  ברכות להשגת המטרה.
שלא תהיה לאף אחד טעות: דרגת רב אמן אינה המטרה שלי.
זה בהחלט נחמד להגיע לדרגה גבוהה יותר. זה יכול לתת לי יתרון במקרים בהם אני מציע שירותי הוראת ברידג' וזה חוסך ממני השתתפות במוקדמות אליפות ירושלים לזוגות. 
המטרות שהצבתי לעצמי בברידגי הן ברף גבוה יותר.
בפוסט זה אציג את המטרה שלי ובפוסט הבא אנסה לנתח את הסיכויים שלי להשיג אותה.

אולי בכל זאת המטרה שלי היא דרגת רב אמן?
אם מישהו היה אומר לי את זה לפני ארבעה חודשים הייתי מגיב מיד: "זאת לא המטרה שלי". בשלושה החודשים שקדמו לפסטיבל התחלתי לשאול את עצמי את השאלה: אולי בכל זאת דרגת רב אמן זה המקסימום אליו אני יכול להגיע בברידג'?
היו לזה שני גורמים:

1. ראיתי סביבי אנשים בגילי ואנשים מבוגרים יותר שמתחילה אצלם ירידה חדה ביכולות המנטליות.
ראיתי את זה בברידג' אבל ראיתי את זה גם אצל אנשים שתחומי עיסוק שלהם אחרים. כשבמקביל גם נפטרו שני החברים הכי טובים שלי מתקופת בית הספר התיכון, התחלתי לשאול את עצמי: אולי גם אצלי התחילה ירידה חדה?
אולי אני יכול להמשיך להיות מורה טוב מאד בברידג' (בזמן האחרון היו לי הרבה הצלחות בהוראת ברידג'). אולי אני יכול להמשיך להיות כותב טוב על ברידג', אבל את שיא יכולתי כשחקן כבר עברתי ולא אצליח להתקדם.
בסופו של דבר לא כל אחד הוא בניטו גארוצו או שחקן נבחרת הסניורים של ישראל.

2. הייתה לי תקופה של כישלונות מתמשכים בתחרויות ברידג' במשך שלושה חודשים.
חסרו לי כ-20 נקודות ארציות לדרגת רב אמן. בקושי היו תחרויות בהן צברתי נקודה ארצית. ברובן השגתי תוצאה של מתחת ל-50%. ברובן  גם שיחקתי רע. במעט התחרויות בהן שיחקתי סביר הגיע תורם של השותפים לשחק רע. ה-20 נקודות שחשבתי שאשיג באמצעות מקום ראשון בסימולטנית ארצית (כבר היו דברים מעולם) ועוד שתי תחרויות ארציות של 3-4 נקודות ארציות בכל אחת, הצטמצמו עד הפסטיבל בתל אביב ל-17 נקודות.

אני עדיין זוכר את עצמי כסגן אמן (אז הדרגה הנמוכה ביותר) עם 7 נקודות ארציות, שתוך שלושה חודשים משיג בארבע תחרויות שונות הישגים המקנים מספר דו-ספרתי של נקודות ארציות בכל אחת מהן (מקום שני בגמר C באילת, מקום ראשון בתחרות לדרגות נמוכות בפסטיבל בתל-אביב, מקום שביעי בארץ בסימולטנית ארצית ומקום רביעי בליגה ב' בשנה הראשונה בה שיחקתי בליגה). בשלוש מתוך אותן ארבע תחרויות שיחקתי עם הבן שלי ניר, גם הוא היה אז סגן אמן.

אולי בכל זאת לא התחלתי בירידה מתמשכת?
למזלי יצא לי לשחק ב-BBO נגד שחקנים חזקים ממני. מדובר בשחקנים מהנבחרת הצעירה של ישראל. התוצאות רמזו על כך שאולי בכל זאת לא התחילה אצלי ירידה מנטלית.

פעם אחת באימון לתחרות ה-IMP בפסטיבל שיחקתי עם נילי כהן 18 ידיים בשיטת חישוב IMP נגד זוג מהנבחרת הצעירה של ישראל.
למרות שהם שחקנים הרבה יותר טובים מאיתנו, ניצחנו אותם בהפרש קטן.

בפעם השנייה השתתפתי כמחליף באימון אינטרנטי של הנבחרת הצעירה. כל אלה ששיחקו שם שחקנים טובים ממני. עם הבן שלי אני כבר לא מתואם משום שאני משחק איתו בערך פעמים בשנה. הזוג השני בקבוצה שלנו היה ביום רע במיוחד. הקבוצה השנייה ניצחה בתוצאה של 50 ומשהו אימפים לעומת 30 ומשהו אימפים. לא כל כך רע בהתחשב בזה שרוב השחקנים שאפגוש בתחרויות ארציות שחקנים פחות טובים מהם.
עשיתי שתי שגיאות קשות, שהקשה שבהם הייתה לא להפיל חוזה של 4  שהכפלתי, אבל גם ביצעתי שני חוזים מוכפלים של 4 ושל 4   שהניבו הרבה אימפים לטובתנו.

עדיין כאן
החשש שלי מהמשך ההישגים הירודים שלי, אולי הישגים גרועים עוד יותר בעתיד, גרם לי לרצות להשיג מהר דרגת רב אמן. נרשמתי לשחק ליותר תחרויות ממה שאני צריך על מנת ל"גרד" נקודות ארציות.

הקוראים כבר יודעים שבתחרות הקבוצות המעורבות התברר שאני עדיין יכול לשחק ברידג' ברמה טובה. 
זה נמשך גם בתחרות זוגות IMP, בה השגתי נקודה בינלאומית.
התוצאה של 47% שהששגנו שותפתי ואני בתחרויות הזוגות המעורבים לא צריכה להטעות אתכם. גם בתחרות הזאת שיחקתי טוב. שיחקתי בה עם שותפה ברמה הרבה יותר נמוכה מרמתי, שזו הפעם הראשונה בחיים ששיחקתי איתה.
בקבוצות BAM שיחקתי לא טוב, אבל השגתי מספיק נקודות לקבלת דרגת רב אמן.

כבר לאחר שתי תחרויות הראשונות בפסטיבל הבנתי שבסך הכל הייתה לי תקופה רעה ואני עדיין יכול להתקדם ולהשיג הישגים כשחקן ברידג'. חזרתי למטרה השאפתנית, אולי אפילו לא כל כך ריאלית, שלי.
המטרה היא עדיין לסיים באחד משלושת המקומות הראשונים בתחרות גדולה בברידג' הישראלי.
זה  גם מה שמחבר בין תוכן הפוסט לכותרת שלו: השגת מטרה כזו כרוכה בהקדמת זוגות שחקנים טובים בהרבה ממני.
בפוסט הבא אנתח יותר לעומק את ההסתברות במצבים שונים לכך שזוג שחקנים ינצח זוג או זוגות חזקים מהם.  



יום שני, 10 ביולי 2017

אליפות אירופה עד גיל 26: מדוע ריחמתי על הפרשן?


המשחק בין נבחרת ישראל לבין נבחרתה של גרמניה באליפות אירופה עד גיל 26 שודר ב-BBO. בעיקר ריחמתי על הפרשן.
הפרשן היה הפרשן הדני המצוין אוהב ישראל Ronald Wald. 

המשחק בין ישראל לגרמניה היה חד צדדי. אם שחקני נבחרת גרמניה לא נקלעו ליום שחור במיוחד והרמה שהציגו היא רמתם האמיתית, ספק אם הם יכולים לשחק בליגה א' בישראל.

באחת הידיים הכפיל אורן טולדנו חוזה של 5. Wald הסביר מדוע הכרוז מבצע בקלות את החוזה המוכפל, כפי שאכן קרה במפגש בין שתי נבחרות אחרות.
אחרי הטעות הראשונה של הגרמני הוא הסביר שהגרמני טעה אבל הוא עדיין צריך לבצע את החוזה.
טעות נוספת והפרשן כבר לא היה משוכנע שהכרוז לא יפול פעם אחת.
השלב הבא הייתה אמירה של Wald שהכרוז יפול פעם אחת. הגרמני "הצליח" לפול פעמיים.

באותו זמן התנהלו שני משחקים "ראש בראש" בין נבחרות טובות: איטליה נגד אנגליה והולנד נגד צרפת.
אני בטוח, שחרף אהדתו הרבה לישראל, Wald היה מעדיף לשדר את אחד מהם.

כשהבנתי מה קורה במשחק ישראל-גרמניה, עברתי להסתכל במשחקים מענינים יותר ומדי פעם זפזפתי לישראל-גרמניה על מנת לראות שעוד יד הסתימה ב-5 או 10 אימפים לטובת ישראל.

השחקן שהתרשמתי ממנו הוא Donati מנבחרת איטליה. רציתי להביא יד אחת שלו ולדבר על אגרסיביות היתר של הכרזות של צעירים. היד טרם הוכנסה לארכיב של BBO. אכתוב עליה בנפרד.

יום שישי, 7 ביולי 2017

Loser on Loser


Loser on Loser היא טכניקת משחק של הכרוז. הכרוז נותן ליריבים לזכות בלקיחה ועל המפסיד הוא זורק מפסיד בסדרה אחרת.

יד 5 במושב האחרון של תחרות הזוגות המרכזית (גמר ב') היא דוגמה יפה ופשוטה לשימוש בטכניקה הזו.

צפון-דרום פגיעים


השותף שלי בצפון פתח 1. מזרח התערב בהכרזת 1. הכרזתי  1. לאחר Pass של מערב והכרזת 2 של שותפי, הכריז מזרח  2. הכרזתי 2. ההכרזה הזו שלי, למרות מציאת התאמה בסדרת ה- מבטאת את העיקרון של העדפת חוזה בסדרת מייג'ור על פני חוזה בסדרת מיינור. השותף תמך בי בהכרזת 3.
מזרח לא ויתר ובמצב פגיעות ירוק הכריז 3. הכרזתי 4.

כנגד חוזה של 4 הוביל מערב ב-J. מזרח זכה ב-Q והמשיך ב-K כשמערב משליך את ה-T. מזרח המשיך ב-A.
לכאורה יש לי עוד שני מפסידים ואני אמור להיכשל בביצוע החוזה. 
אם אחתוך ב-T או בקלף קטן, מערב יחתוך מעלי וההגנה תזכה בלקיחה נוספת באמצעות ה-A.
אם אחתוך ב-K או ב-A, אני עלול לעשות Promotion ל-J  במידה וקלפי ה- מתחלקים 3-1. גם במקרה זה ה-A יהיה הלקיחה הרביעית של מזרח-מערב.
Promotion פירושו הגבהת קלף שלא היה גבוה. 

במאמר מוסגר, אציין כי על פי מהלך ההכרזה ההסתברות לכך שבמערב נמצאים שלושה קלפי , כולל ה-J, היא הסתברות גבוהה.

מצאתי פיתרון פשוט ואלגנטי: Loser on Loser. זרקתי את ה-4. עכשיו איבדה ההגנה את הלקיחה הרביעית באמצעות ה-A.
מערב השליכה .
מזרח חזר ב- אותו חתכתי בקלף נמוך. משכתי שליטים ואת קלפי ה- הגבוהים וביצעתי את החוזה. 

הערת שוליים
לכאורה ניתן לחתוך ב-K לבצע עקיפה ב-. למשוך את ה-Q לעבור ליד עם ה-T ולמשוך את השליט האחרון.
בתוכנית המשחק הזו נופלים בכל המקרים בהם ה-J ביד מזרח. התוכנית נכשלת גם כמו שהקלפים חולקו ביד הזו. מערב צריך תמיד לכסות מיד.
אם דרום משחק את ה-8, עליו לכסות ב-9 וה-Promotion של ה-J נשמר.
אם דרום משחק את ה-T, עליו לכסות ב-J ולהגביה את ה-9.

יום חמישי, 6 ביולי 2017

פסטיבל הברידג' הבינלאומי בתל אביב: עייפות מועילה







עייפות מצטברת
הקוראים שמו לב בודאי שלא כתבתי מספר ימים. פשוט לא היה לי זמן לכתוב. כשאני נוסע כל יום מירושלים לתל אביב וחזרה, נוהג בפקקים הלוך בצהריים ובמיוחד בבוקר ובפקקים בשעות הלילה (בגלל עבודות בכביש) ומשחק כל יום שני מושבים בתחרויות וביום שלישי ורביעי גם בתחרויות בוקר אין ספק שאני עייף.  

מסתבר שלא רק אני. המשחק שלי ושל השותף בתחרות הזוגות המרכזית היה עשיר בטעויות ובאי הבנות. שווה משהו כמו 35% בתחרות. השגנו מעל 46% משום שלא רק אנחנו התעיפנו: גם חלק מהיריבים ביצוע טעויות קשות במיוחד בגללה עייפות מצטברת.

הלקח: בשנה הבאה אתמקד בפחות תחרויות ואתן לעצמי יום או יומיים מנוחה.    

להגיע בטעות לחוזה היחיד שניתן לביצוע
ביד הבאה לצפון דרום יש 26 נקודות. השותף שלי בדרום פתח 1. הכרזתי 1. השותף שלי הכריז 2NT המראה 18-19 נקודות ויד מאוזנת. 


החלטתי שזה יהיה רעיון טוב להראות לשותף שלי חלוקה של 5-4 בסדרות האדומות כך שאם יש לו התאמה ב- או 5-4 ב- יוכל לבחור בחוזה עם שליט במקום ב-3NT. 
ההכרזה שלי מצבעה על בעיה באחת הסדרות השחורות או בשתיהן.
בעייפותו השותף שלי הכריז Pass. הוא מיהר להתנצל.

עוד יד שבה קיבלנו תוצאה גרועה בגלל עייפות וחסר ריכוז? לא ממש. אחרי הובלה טבעית של מערב ב-7 מזרח זוכה ב-A. ההגנה זוכה בארבע לקיחות ב-
אם יחזור בסדרה שיש בה חולשה בדומם ב-, ההגנה תזכה גם ב-A. ההגנה תכשיל חוזה של 3NT. נגד חוזה של 5 היא תיקח לפחות 4 לקיחות אחרי הובלה ב- ולקיחה מידית של ה-A. נגדי הובילו ב-. ביצעתי 12 לקיחות. תוצאה טובה.



יום שני, 3 ביולי 2017

ביום הכי גרוע שלי בפסטיבל השגתי את הנקודות הנדרשות לדרגת רב אמן




תחרות הקבוצות BAM היום הייתה התחרות בה שיחקתי רע. ללא שום השוואה ליתר התחרויות בהן שיחקתי. 
בשנה שעברה זו הייתה התחרות המוצלחת ביותר של הקבוצה שלנו. אז סימנו במקום ה-13. 

השנה סימנו במקום ה-38. במקום הראשון זכתה נבחרת פולין אחריה קבוצת Understanding בה שיחקו שני זוגות מנבחרת ישראל (אילן ברקת ואסף לנגי  ואמיר לוין ויוסי רול). במקום השלישי סיימה קבוצת בנירי עילי (בנירי עילי וניר חוטרובסקי, ארן ורשבסקי ודן ישראלי). לתוצאות המלאות לחצו כאן.

בסיבוב הראשון הפסדנו. בשני הובסנו על ידי קבוצה מסקוטלנד שסיימה במקום החמישי. יותר לא הפסדנו. ניצחנו בשלושה מפגשים סויימנו בתיקו בשלושה מפגשים.
באופן אישי לא הייתי מספיק חד ומרוכז ולא שיחקתי טוב. בכל יתר התחרויות עד היום שיחקתי טוב יותר.

שני דברים שקרו היום

1. צברתי בתחרות היום 6 נקודות ארציות. חמש נקודות היו נדרשות לי לקבלת לדרגת רב אמן. 

2. השותף שלי רן בן אפרים ואני הפסקנו להשתמש בקונבנצית Checkback Stayman. במקום זה אנחנו משחקים XYZ.