ראיתי כבר לא מעט סרטים מעניינים שהוצגו בפסטיבל "דוקאביב". חלק מהם במסגרת "דוקו טקסט" של הספרייה הלאומית באוניברסיטה העברית תחת כיפת השמיים.
אפשר לחלק אותם לשני סוגים:
1. סרטים המוצגים מנקודת מבט סובייקטיבית של מישהו.
זה שהם סרטים דוקומנטריים לא בהכרח אומר שיש קשר בינם לבין מציאות אובייקטיבית.
2. סרטים המתארים מציאות.
כזה היה הסרט "צנזורה" של במאי גרמני שראיתי מרחוק ב"דוקו טקסט" בזמן הקורונה. הבמאי נפגש עם האחראים על צנזורה במדינות שונות. הם ענו באריכות לשאלות שלו ותיארו את תפיסת הצנזורה שלהם. בין השאר דיבר עם צנזורים ב:גרמניה, אירן, הודו וסין ועם האין צנזורים, לכאורה, בארצות הברית של טראמפ.
אי אפשר להגיד שהסרט מתאר מציאות סובייקטיבית של הבמאי.
טרם ראיתי את סרטו של דניאל סיון "קלף מלוכלך" אבל כשקוראים את הטקסט המתאר אותו ברור לגמרי שהוא שייך לסוג הראשון.
לוטן פישר - השחקן הטוב בעולם?
נדמה לי שיש קונצזוס של שחקני הברידג' המובילים בעולם שהוא אינו השחקן הטוב בעולם.
כששאלו שחקני ברידג' מובילים בעולם לפני כחמש שנים, בתקופה שפישר עדיין שיחק ברידג', התשובה שמרבית השחקנים היו נותנים לשאלה הזו היא גאייר הלגמו.
קרוב לוודאי שגם אלה שהיו חושבים על מישהו אחר, לא היו חושבים על לוטן פישר.
לא הייתי מתפלא למשל, אם היה עולה שמו של זיא מחמוד.
בצעירותו זיא מחמוד הוביל את פקיסטן האלמונית להישג סנסציוני של מקום שני ב-Bermuda Bowl. זוהי אליפות העולם לנבחרות של מדינות. בהמשך התאזרח בארצות הברית וזכה בכמה אליפויות עולם כשחקן נבחרת זו.
האם הוא הששחקן הטוב ביותר בברידג' הישראלי?
להערכתי לא. אזכיר כמה שמות שרמת המשחק שלהם הייתה או עדיין גבוהה במיוחד עם רקורד מרשים של הישגים בתחרויות חזקות בעולם (יסלחו אלה ששכחתי להזכיר אותם): דוד בירמן ז"ל, אלדד גינוסר, רון פכטמן, אילן הרבסט, אודי פרידלנדר.
"השערוריה הגדולה ביותר בתולדות הספורט"?
ממש לא. לא היו חסרות שערוריות בענפי ספורט פופולריים כמו אתלטיקה, שחייה אופניים ועוד. זוכי טור דה פרנס שאיבדו את התואר בדיעבד לאחר שהתברר כי נטלו באופן שיטתי חומרים אסורים, למשל: לאנס אמסטרונג, ספורטאיות מזרח גרמניות שהולעטו בהורמונים גבריים וזוכים במדדליות זהב אולימפיות ממדינות מערביות, שהיוזמה לנטילת חומרים מסוכנים באה מהם ולא מהשלטונות.
נדמה לי שגם בעולם הברידג' היו הרבה שערורויות משמעותיות יותר, למשל: טרנס ריס ושותפו בבואנוס איירס.
פישר (וגם שותפו רון שוורץ) לא רק "הואשם ברמאות" הוא גם הורשע ברמאות שיטתית בפני שלושה גורמים שונים: התאגדות הברידג' האירופית, התאגדות הברידג' האמריקאית וההתאגדות הישראלית לברידג'. בכל אחד מהם הוא נידון להרחקה מתחרויות ברידג' למשך שנים ארוכות.
הישגיו הבינלאומיים נמחקו. לרוע המזל, גם הישגים מרשימים של נבחרת ישראל בזירה הבינלאומית נמחקו כלא היו. בנבחרת שיחקו שלושה זוגות. אף לא אחד העלה חשד כלשהו נגד שני הזוגות האחרים באותן תחרויות.
Boye Brogland: "יריבו המושבע"?
ברוגלנד היה כנראה הראשון שהעלה בפומבי את ההאשמות על רמאות נגד פישר ושוורץ. ראשון אבל לא יחיד. תרומה גדולה לחשיפת הרמאות הייתה לשחקן האמריקאי קיט וולסי. וולסי אלוף עולם בברידג' ומתמטיקאי, ניתח את שיטות הרמאות של שחקנים מהצמרת העולמית, שנחשדו באמצעות סרטי וידאו שהוקלטו בתחרויות חשובות.
ברוגלנד לא האשים רק את פישר. הוא האשים גם את שני המדורגים הראשונים בעולם מבחינת צבירת נקודות: פנטוני-נונס.
גם שניהם הורשעו והורחקו לתקופה ארוכה משולחנות הברידג'. נדמה לי שפנטוני-נונס זו שערורייה גדולה יותר מפישר-שוורץ משום שהם היו במעמד בכיר יותר.
לפני ואחרי
עוד לפני שפישר הכיר את ברוגלנד הוא הורחק לתקופה ארוכה כנער בישראל. מדובר בפרשת מרמה חמורה, שפרטיה נאסרו לפרסום.
הוא קיבל חנינה מוקדם מדי וללא תנאים מגבילים. זאת אולי הייתה הטעות הבסיסית, שמנעה ממנו להיגמל מהרגלים גרועים.
הפוסט מנטור הוא אקסטקפולציה למקרה עתידי דומה של נער צעיר ומוכשר במיוחד, שעלול היה להתרחש כמה שנים מאוחר יותר. לשמחת כולנו, כנראה שלא התרחש מקרה דומה.
בשנת 2021 התרחש מקרה נוסף הקשור בלוטן פישר, שעליו אתם מוזמנים לקרוא בפוסט: ברידג' מקוון הקלות לרמות.
לסיכום
אין ספק שלוטן פישר הוא כישרון גדול בעולם הברידג'. לצער רבים מאיתנו, וגם לצערי האישי, ההתנהלות שלו מנעה מימוש מלא של הכישרון.
אם אתם צופים בסרט הדוקומנטרי עליו, תזכרו שהוא מוצג מזווית הראייה הסובייקטיבית שלו.
זו אינה סיבה ללא לצפות בסרט. בהחלט ייתכן שגם אני אצפה בו ואתרשם מהסרט לחיוב.
זה לא הופך את תוכנו למציאות אובייקטיבית.